درگذشته کلیه فرش ها و قالی ها با روند دستی شسته می شدند، استفاده از آب و صابون رخت شویی و همینطور استفاده از جارو یا طی آب کشی که به صورت تک نفره و یا گروهی از آن استفاده می شده است.
ایرانیان از دیر باز در ایام نوروز یا سایر ایام مهم به نظافت منازل خود اهمیت زیادی میدادند با توجه به اینکه فرش یکی از ملزومات خانه های ما ایرانیان میباشد شستن فرش یا قالیشویی بین ایرانیان اهمیت زیادی دارد ایرانیان از حدود صدها سال پیش در حیاط یا کوچه فرشهای خود آویزان میکردند تا خشک شود بعد ها با توجه به رشد شهرنشینی و افزایش ساخت و ساز و آپارتمان نشینی شدن مردم و از بین رفتن حیاط و کوچک تر شدن کوچه ها دیگر امکان شستشو فرش یا قالی در منزل وجود نداشته و گران شدن هزینه های آب مصرفی عملا دیگر امکان را از مردم گرفت در این میان با توجه به رشد کارخانه هایقالیشویی در ایران و بی دغدغه بودن شستشو فرش و تحویل فوری مردم را به این ترغیب کرد که فرش خود را به قالیشویی بدهند
قالیشویی به شغل یا عمل شستن قالی یا فرش اطلاق می شود. و به فرایند لکه زدایی ، غبار روبی ،شستشوی فرش با آب و مواد شوینده گفته می شود ؛ که میتواند به صورت دستی یا ماشینی انجام شود. عمل قالیشویی بسته به نوع و جنس تار و پود فرش دارد. قالیشویی در ایران قدمت دیرینه دارد.
اما امروز بیشتر قالیشویی ها مجهز به امکانات اتوماتیک و پیشرفته شده اند که این مساله روند شستشوی فرش را سرعت می بخشد.
دستگاه های قالیشویی چندین نوع می باشند و از انواع شلاق های نیمه اتوماتیک چرخدار تا انواع ماشین های تمام اتوماتیک شستشوی فرش و همینطور استفاده از گرمخانه های گازی یا بادی برقی برای سرعت بخشیدن به عملیات خشک کردن فرش و همینطور بهره گیری از اتو یا چروک گیرهای قالی، شکل دیگری به این صنعت سنتی داده است.
البته این نکته این حائز اهمیت است که برخی از قالیشویی ها هنوز به شکل سنتی عمل می کنند و روش های نوین را مناسب برای حفظ سلامت فرش نمی دانند. همینطور باید این مساله را متذکر شد که برخی از فرش های ابریشم دستی و انواع فرش های نفیس با دقت زیادی باید شسته شوند که این از عهده دستگاه های اتوماتیک قالیشویی خارج است.
اتحادیه قالیشویان در ایران در سال ۱۳۵۱ به ثبت رسیده است و قالیشویی ممتاز اصفهان عضو رسمی این اتحادیه می باشد.